Amerikanska impressionister i Old Lyme, Connecticut

Vilken konstälskare kan få nog av impressionisterna? Inte Emsworth, förvisso, trots sitt löfte att ta del av en mer solid biljettpris, och så förra helgen hittade vi oss i Old Lyme, Connecticut och bjöd på en andra generös hjälp av amerikanska impressionister i sommar.

Old Lyme är hem för Florens Griswold -museet, det enda museum jag vet om som enbart ägnas åt amerikansk impressionism. Under ett decennium eller två, med början omkring 1900, kom ett antal målare, däribland Childe Hassam och Willard Metcalf, varje sommar för att bo på Florence Griswolds pensionat och för att måla i den mysiga och pittoreska omgivningen i Old Lyme. Metcalf skildrade sin eleganta fasad i en av hans mest kända målningar, May Night.

Pensionatet är inte längre hem för en konstkoloni, utan istället ett litet, opretentiöst museum. Trädgårdarna har restaurerats snyggt, en ny galleribyggnad (tyvärr saknar arkitektoniskt intresse) uppfördes för flera år sedan och en bra (men snävt fokuserad) konstsamling har monterats.

Showen som nu fyller de nya gallerirummen (till och med den 27 juli 2008) består av amerikanska impressionistiska målningar från Terra Foundation. Dessa målades av amerikaner som arbetade från omkring 1885 och in på 1920 -talet i Giverny, av alla ställen, den franska staden där Claude Monet bodde och skötte sin berömda trädgård med sin japanska gångbro och liljekärl fasadmålare i västerås.

Dessa unga amerikaner måste ha varit ganska besvärande för Monet och hans familj. En av dem, Theodore Butler, lyckades gifta sig med Monets styvdotter, Suzanne Hoschede, en händelse till minne av Theodore Robinsons målning The Wedding March, som är en del av denna show. Flera av Butlers egna målningar, som inte särskilt tilltalade oss, visades också. Willard Metcalf, som samlade fågelägg (visas i denna utställning!), Lyckades anställas för att lära botanik till Monets son och styvson.

Ytterligare en amerikan, John Leslie Breck, försökte tydligen och misslyckades med att gifta sig med en annan styvdotter, Blanche Hoschede. Breck gjorde säkert sitt bästa för att göra en tjänst hos flickans styvfar; han gick med Monet för att måla de tröttsamma höstackarna. En vägg av gallerierna slösades bort på ett dussin små höstackstudier av Breck.

Men vi njöt av ett stort och imponerande pastoralt landskap av Breck med titeln Autumn, Giverny (The New Moon), som visar påverkan av Barbizon-målarna Jean-Francois Millet och Jules Breton. Alla i vårt parti var dock överens om att Breck hade ägnat för mycket av duken till förgrunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *